Etikettinformation
Läst 30 ggr
Niklas
2020-12-01, 10:19

Myter

Från EU:s webbplats om desinformation:

Är desinformation om Covid-19 verkligen så farlig?

I en tid då många är oroliga och får chockartade nyheter är det svårare att hålla sig lugn och kontrollerad.

Tidigare har felaktig information om Vaccin fått föräldrar att inte vaccinera sina barn mot mässling och andra farliga sjukdomar, vilket ledde till en explosion i antalet nya fall av mässling.

Även om man inte tror på desinformationen kan det undergräva begreppen sanning och expertis. Ett spontant twitterinlägg av någon anonym kan värderas lika mycket som en grundlig analys av en expert.

Vad kan jag göra för att förhindra spridning av desinformation?

Desinformation är beroende av att människor tror på det och delar det vidare. Och det är lätt att luras. För att se till att du inte sprider desinformation, var extra försiktig när du delar nyheter som framkallar en stark reaktion eller som verkar för bra eller för dålig för att vara sann. En enkel första kontroll är att söka på internet för att se om mer än en pålitlig källa rapporterar om samma sak.

Vad kan jag göra om jag upptäcker någon som sprider desinformation?

Du kan anmäla den felaktiga informationen till sociala medie-plattformen där du hittar det. Många sociala medieföretag har åtagit sig att aktivt jobba mot spridning av coronarelaterad desinformation.

Prata också med personen som sprider det, det var förmodligen oavsiktligt. Forskare säger att det bästa sättet att övertyga människor som tror på konspirationsteorier är att visa empati, vädja till personens kritiska tänkande och undvika att förlöjliga dem.

Mer läsning om myter kring corona-viruset:

» Myter om coronaviruset - korrekt information - Capio Sverige

» Desinformation: Så känner du igen och bemöter myter om covid | Europaparlamentet

» 6 nya myter om coronaviruset – ett expertutlåtande | Kry

» Covid-19 — Folkhälsomyndigheten

» Lär dig upptäcka och bemöta konspirationsteorier | Existens iFokus


Vänliga hälsningar, Niklas
Välkommen till Smart hem iFokus. 🎈

Folkhälsomyndigheten följer noga händelse­utvecklingen. Vi utför mikro­­biologiska analyser, gör bedömningar av risker och av hur utbrottet utvecklas. Vi arbetar systematiskt med att förebygga smitt­spridning i samhället. Genom olika åtgärder kan vi fördröja smitt­spridningen och minska antalet som är sjuka samtidigt. Lokala allmänna råd för covid-19
  • Redigerat 2020-12-30, 10:41 av Niklas
Upp till toppen